глава Ваэтханан, шабат Нахаму | פרשת ואתחנן - שבת נחמו
Моменты недели – глава Ваэтханан, шабат Нахаму
От Бейт-Лехема до Хеврона / Письмо сироты / Иерусалимец в Бней-Браке / Музыкальное воспитание
1. Все, кто скорбит по Иерусалиму…
Наша праматерь Рахель была погребена в Бейт-Лехеме своим мужем Яаковом, который в пророческом духе видел, что еврейский народ, идущий в изгнание, будет проходить через Бейт-Лехем, и надеялся, что Рахиль почувствует великую скорбь своих сыновей и помолится за них. «Голос в Раме слышен, плач, стон и причитания, Рахель плачет о детях своих» — до сего дня молится за нас наша праматерь Рахель.
К ней я отправился со своими детьми в ночь поста Тиша бе-ав, который начался сразу же после шабата. Мы сели на пол и вместе прочитали книгу Эйха. На следующий день, утром, я пошел к Западной Стене, как я делал это с моим отцом с тех пор, как я был маленьким ребенком, и делаю каждый год, когда посещаю Святую Землю. Минхуи аравит мы помолились в пещере Махпела в Хевроне, пробудить память о заслугах наших праотцев и праматерей, погребенных там. Было так приятно видеть добрых людей, которые в конце поста раздавали угощения молившимся!
И снова мы пришли к Западной Стене на освящение луны, как это всегда делают иерусалимцы – как говорят, «утешить Котель». Весь день прошел в ожидании и вере в истинное и полное Избавление.
2. Сборщик цдаки и подсвечники
Две недели назад человеку позвонили из крупной компании по изготовлению столового серебра в Иерусалиме. «Для вас есть посылка, все оплачено, когда привезти?» Через некоторое время человек получает большую коробку, а в ней – большие и красивые серебряные подсвечники, и письмо: «Отдайте это невесте-сироте, пусть она помолится за двух юношей, нуждающихся в хорошем сватовстве».
На этой неделе я на короткое время присоединился к сборщику цдаки, который побывал в нескольких местах в рамках своей святой работы ради нуждающихся. Пока я вел машину, он поделился со мной несколькими волнующими историями о заботе людей друг о друге. Это он получил серебряные подсвечники и сразу же передал их невесте-сироте, свадьба которой состоялась неделю назад. Она была очень рада. По обычаю жених подарил ей подсвечники, но из-за его финансового положения подсвечники эти были маленькими и из дешевого материала. Взволнованная молодая жена в первую очередь спросила у мужа, может ли она принять подарок и не пользоваться теми подсвечниками, что он ей подарил. Муж обрадовался вместе с ней и сразу согласился.
Сборщик цдаки достает короткое рукописное письмо, написанное невестой, несколько лет назад потерявшей мать, в котором она кратко рассказывает о том, через что ей пришлось пройти, описывает свое волнение и волнение своего мужа и выражает множество благословений и наилучших пожеланий вместе с обещанием молиться за людей, имена которых она получила.
«Я тронута тем, что вы меня даже не знаете, а заботитесь обо мне, как если бы я была вашей дочерью… Это еще один знак заботы Всевышнего обо мне на пути к моей свадьбе. После трагедии, которую я пережила, я наконец чувствую себя счастливой и спокойной».
3.
Уроженец Иерусалима, даже прожив много лет в другом месте, всегда останется иерусалимцем. Я убедился в этом сам несколько дней назад.
Я поднялся на третий этаж дома на улице ѓа-Шомер в Бней-Браке, постучал в дверь, мне открыл хозяин – рав Авраѓам Рухамкин. Он прожил здесь много лет, но остался истинным иерусалимцем, с особым душевным спокойствием. Мы говорили о временах, когда он руководил борьбой за святость Шабата на этой оживленной улице, о его деятельности в качестве главного старосты центральной синагоги Хабада в Бней-Браке и о многом другом.
На стенах – картины, которые в течение многих лет рисует супруга хозяина. Я узнаю их: мы видим их в еженедельных видеороликах, которые получаем от хозяина каждый канун Шабата. Рав Авраѓам – хазан, такой, какие были прежде. В своих видеороликах он высоким и сильным голосом, с древними аутентичными мелодиями, посвящает нас в молитвенную традицию Хабада. Спасибо вам, рав Авраѓам!
Фото недели: музыкальное воспитание
Многие знают его как прекрасного музыканта, наставника молодежи в музыке и хранителя музыкальной традиции, но мне ясно, что основное его занятие —воспитание. Он беседует с подростками, которые начинают искать себя и порою находят совсем не то, что следует. Он успокаивает их взволнованные души в беседах, а также с помощью музыки и фотографии. Он открывает музыкальные таланты общины харедим, терпеливо учит их, вкладываявсю душу, и воспитал целое поколение музыкантов-харедим, особенно кларнетистов.
Это рав Аврум-Лейб Борнштейн, бреславский хасид из Иерусалима. Он часто выступает, исполняя с товарищами древние мелодии, не потерявшие свою свежесть и привлекательность, и оживляет их для нового поколения. Я приехал к нему перед его переездом в новую квартиру, более просторную, чтобы вдохнуть атмосферу этого дома, пропитанную музыкой и волшебством традиции.
Гут шабес
Шия
רגעים של השבוע - פרשת ואתחנן - שבת נחמו
מבית לחם ועד חברון / מכתבה של היתומה / הירושלמי שבבני ברק / מוזיקה וחינוך
א. כל המתאבל על ירושלים
רחל אמנו נקברה בבית לחם על ידי בעלה יעקב אבינו, שראה ברוח הקודש שהעם היהודי בדרכו אל הגלות יעבור בבית לחם, וקיווה כי רחל תחוש את הצער הגדול של בניה ותתפלל עליהם בשמים. "קול ברמה נשמע נהי בכי תמרורים, רחל מבכה על בניה" - עד היום מתפללת עלינו רחל אמנו. למקום זה נסעתי עם ילדיי בליל צום תשעה באב, שהחל מיד במוצאי שבת שחלפה; התיישבנו על הרצפה וקראנו יחד את מגילת איכה.
למחרת, השכם בבוקר, נסעתי אל הכותל המערבי, כפי שהייתי נוהג עם אבי מורי שיחי' מאז היותי ילד קטן, ובכל שנה כשאני זוכה לבקר בארץ הקודש.
מנחה וערבית זכינו לנסוע להתפלל במערת המכפלה, לעורר את זכות האבות והאמהות הקדושים הקבורים במקום.
מרגש היה לראות את אנשי החסד המסורים, שעמדו בחוץ וחילקו שפע של כיבוד לסיום הצום.
ושוב חזרנו אל הכותל המערבי, כפי שנהגו מאז ומתמיד אנשי ירושלים, להגיע אליה ל'קידוש לבנה' ולנחם כביכול את השכינה הקדושה השוכנת בכותל המערבי.
והכל, מתוך ציפייה ואמונה לגאולה האמיתית והשלמה.
ב. גבאי הצדקה עם הפמוטים
"אני מרוגשת מזה, שאת אפילו לא מכירה אותי והשקעת בי כאילו אני הבת שלך, בצורה הכי מכובדת ויפה... אני מרגישה שזה עוד חסד שהקב"ה עשה איתי בדרך לחתונה שלי, וסוף-סוף מרגישה שמחה ומאושרת אחרי הייסורים הגדולים שעברתי בחיי"...
הכל החל לפני שבועיים. שיחת טלפון מחברה גדולה של כלי כסף בירושלים הודיעה, כי עומד משלוח מוכן שכבר שולם עליו, ומבקשים לברר מתי ניתן להביאה. האיש ענה, ולאחר שעה קלה הוא מקבל ארגז גדול, ומגלה בתוכה פמוטות יוקרתיות, גדולות ויפות במיוחד, עם מכתב בקשה: נא למסור זאת לכלה יתומה, ולבקש ממנה להתפלל על שני בחורים שהתבגרו וזקוקים לזיווג.
זכיתי השבוע להצטרף למסע קצר עם גבאי צדקה מסור ונאמן, בדרכו למספר מקומות במסגרת הפעילות הברוכה שהוא פועל ללא הרף למען הזקוקים לעזרתו. בזמן נסיעתי עמו, הוא שיתף אותי בכמה סיפורים טריים ומרגשים אחד-אחד, שכל כולם אכפתיות לשני, מתוך דאגה כנה ומסורה ללא גבול.
כשהוא קיבל את הפמוטות, הוא הציע זאת מיד לכלה יתומה שקיבלה עזרה לחתונתה שנערכה לפני שבוע.
הכלה התרגשה מאוד, וסיפרה כי החתן הביא לה כנהוג פמוטות, אבל בגלל מצבו הכלכלי, הפמוטות קטנות ומחומר זול ולא מכובד. היא הודתה נרגשות, ביקשה ראשית כל לבדוק עם בעלה הטרי אם זה בסדר שהיא תקבל את המתנה ולא תשתמש עם מה שהוא הביא לה. הוא כמובן שמח איתה והסכים מיד.
מכיסו הוא מוציא מכתב קצר כתוב בכתב יד, אותו כותבת הכלה שהתייתמה מאמה לפני מספר שנים, ובו היא מספרת בקצרה את מה שעבר עליה, מתארת את ההתרגשות שלה ושל בעלה, ומרעיפה שפע של ברכות ואיחולים עם הבטחה להתפלל על השמות שהיא קיבלה.
ג. נעים זמירות אברהם
האגדה אומרת, כי יליד ירושלים, גם אם יגור שנים רבות במקום אחר, הוא תמיד יישאר ירושלמי. זכיתי לראות זאת לפני מספר ימים, בביקור שאומנם לא ארך זמן רב, אבל הוא היה מיוחד.
טיפסתי את המדרגות של שלוש הקומות באמצע רחוב השומר בתחילת העיר בני-ברק, דופק בדלת הנפתחת על ידי המארח ר' אברהם רוחמקין, בחיוך שובה לב.
הוא גר כאן שנים רבות מאוד - עד מאה ועשרים, אבל נשאר ירושלמי אמיתי, עם שמחת חיים ושלוות נפש מיוחדת. הוצאתי בירה שחורה קרה עם עוגת גבינה שהבאתי לכבודו, והוא מצדו הגיש כיבוד שהוא הכין, ושנינו הפלגנו בשיחה מרתקת על התקופות שהוא ניהל למען קדושת השבת כאן ברחוב למטה, על פעילותו המסורה כגבאי הראשי של בית הכנסת המרכזי של חב"ד בבני ברק ועוד.
תוך כדי השיחה, אני מתבונן מסביבי, רואה את הציורים המרהיבים שאשתו החשובה ציירה במשך שנים, ואני מכיר הרבה זוויות בדירה הנקייה והמטופחת, מהקליפים השבועיים שאני זוכה - כמו עוד רבים אחרים, לקבל מהמארח החשוב מדי ערב שבת.
ר' אברהם הוא בעל תפילה של פעם, קולו גבוה וחזק, נוסח כל התפילות שגור על פיו, והוא מזכה את הרבים בקטעי וידיאו שבועיים, בהם הוא מציג מדי פעם קטע תפילה נוסף, בנוסח המקורי ובמנגינה הכי מתאימה, שערבה לאוזן ומאהיבה את התפילות על כל שומעיה.
תודה לך, ר' אברהם!
ולתמונת השבוע שלי: חינוך מוזיקאלי
רבים מכירים אותו כמוזיקאי דגול, מורה דרך לצעירים במוזיקה, ובעיקר - מנחיל את מורשת השירה האותנטית. אבל התברר לי, כי עיקר עיסוקו ומרצו הוא בכלל בתחום החינוך, בחינוך משפחתו היקרה, וגם בחינוך של צעירים רבים, כאלו שבגיל מסוים מתחילים לחפש את עצמם. הוא נמצא בצמתים הקריטיים שלהם, לכוונם לדרך הנכונה ולהרגיע את נפשם, שאולי קצת התבלבלה בנסיבות כאלו ואחרות. את עבודתו זו הוא עושה בשיחות אחד על אחד, וגם באמצעות מוזיקה וצילום.
בסבלנות אין קץ הוא מגלה כישרונות מוזיקאליים בציבור החרדי, משקיע בהם את נשמתו, וכך הוא זכה להקים דור צעיר חרדי שיודע לנגן על כלים שונים, בעיקר על קלרינט - כלי נגינה אהוב על הירושלמים.
זהו ר' אברום לייב בורנשטיין, חסיד ברסלב מירושלים, שבהופעותיו הרבים הוא מבצע עם חבריו ניגונים עתיקים שהוא מחדש ומשמר, שירים ערבים שלא נס לֵחם.
"תבוא לבקר אצלי, כי עוד מספר ימים אנו עוזבים את המקום לאחר 18 שנה". באתי, הקשבתי למילים ולצללים, הרחתי והוקסמתי מהמקום המדהים שהוא הקים ופיתח במשך שנים, ושמחתי לשמוע כי הוא עובר למקום גדול ומכובד יותר. בהצלחה, ר' אברום לייב!
גוט שבת!
שייע
תגובות
הוסף רשומת תגובה