глава Цав | פרשת צו
Моменты недели – глава Цав
Всевышний устраивает дом для младенца / Сын беженца / Надо выразить признательность / Взял на себя
1. Особый дом для особого младенца
«Несколько недель назад я видел истинное знамение от Всевышнего. – рассказал мне в начале этой недели один влиятельный в еврейском народе человек. - У одной семьи родился ребёнок с врождённым пороком. Отец пришёл ко мне и спросил от имени супруги, что им делать. Я его долго ободрял, но в итоге понял, что эта семья не сможет вырастить такого ребёнка, и посоветовал им поискать приёмную семью. Задача не из простых!
На следующий день дед младенца встретил в очереди в банк своего старого друга. Они разговорились, и дед рассказал о своих детях, и в частности, о новорожденном внуке, для которого вынуждены искать приёмную семью. И оказалось, что у старого друга есть что предложить! Вскоре приёмная семья, готовая вырастить особого ребёнка, требующего особого внимания, нашлась, взяла все расходы на себя, и мать ребёнка обрела уверенность в том, что её младенец с особыми потребностями обретёт полагающийся ему особый уход».
2. Царь мира, водворяющий мир
В вечер Пурима я никак не мог уйти из дома директора общины, р.Мордехая Вайсберга. Уже за полночь, завтра трудный день, но за пуримским столом – совершенно особая атмосфера. В доме около десяти учеников младшей ешивы, которые только недавно пришли, после того как ездили по Бейт-Хабадам и по квартирам, чтобы читать людям свиток Эстер и приносить радость Пурима. Никакой усталости по ним не заметно, несмотря на прошедший пост Эстер и долгие поездки с места на место. Они и создают особую, хасидскую атмосферу за столом.
Отец Эзры Рубина, одного из учеников, смог неделю назад уехать из Житомира, добраться до Израиля и спасти семью. Эзра Рубин понимает, что мала вероятность того, что он вернётся в Житомир, где родился и учился до поступления в младшую ешиву «Томхей тмимим» в Москве. Но сейчас он с закрытыми глазами поёт старый хасидский нигун. Он далеко от конфликта держав, и знает, что «в эту ночь ушёл сон от Царя» и Царь мира вскоре принесёт нам мир.
3. Признательность и поддержка
Я вижу многое, когда вспоминаю празднование Пурима в моём детстве в Иерусалиме. В особенности запомнилось мне, как мы с мамой идём в дом моего меламеда из хедера, чтобы отнести ему мишлоах манот. Это была для мамы дорогая возможность выразить ему признательность. Когда меламед открыл упаковку, он нашёл там не только угощения, но и конверт с деньгами. Мой отец знал, что меламед зарабатывает мало, и таким образом хотел поддержать его.
Я тоже поступаю аналогично. Вместе с угощениями в мишлоах манот для учителей моих детей – и не только моих детей – я кладу некоторые суммы денег: это ещё один способ выразить им признательность за их святую работу.
Фото недели: Ответственность
Уже много лет в синагоге «Марьина Роща» проходит чтение свитка Эстер каждый круглый час – и вечером Пурима, и днём. Я когда-то завёл этот обычай как староста синагоги, когда увидел, что матерям с детьми трудно приходить на центральное чтение. И с годами необходимость таких чтений каждый час всё больше подтверждается. Мы заранее составляем таблицу: кто из членов общины добровольно возьмётся читать свиток Эстер в определённый час.
Вчера, незадолго до заката, заканчивалось последнее чтение в расписании. И вот приходят люди, которые ещё не слышали! Ученик старшей ешивы, пришедший после долгого трудного дня пуримской деятельности (в том числе многих чтений Мегилат Эстер), берёт на себя эту заповедь, вне всякого расписания усаживает людей и читает им свиток Эстер.
Гут шабес
Шия
רגעים של השבוע - פרשת צו
אות ומופת לתינוק מיוחד / ניגון מתוק של בן הפליט / מעטפה ומילים של הערכה / קריאה של אחריות
א. בית מיוחד לתינוק מיוחד
"תראה מה זה 'מופת של הקב"ה', שזכיתי לראות לפני מספר שבועות", אמר לי בראשית השבוע, יהודי חשוב שרבים משחרים לפתחו, ואני נקראתי לבוא אליו. תוך כדי הדברים הוא מספר לי על השגחה פרטית מרגשת: "למשפחה מסוימת נולד בן עם תסמונת, אבי התינוק הגיע אליי לשאול בשם רעייתו, לדעת מה לעשות. לאחר שיחה ארוכה, שבמהלכה חיזקתי אותו בכל מה שאפשר, הבנתי בין הדברים, כי במקרה זה, המשפחה תתקשה לגדל את הילד, ואי לכך הצעתי להם לחפש משפחה שתיקח על עצמה לגדלו. אך איפה מוצאים במהירות משפחה שכזו? למחרת, סבו של הרך הנולד פוגש בתור בבנק את ידידו משכבר הימים, המספר על חייו, על ילדיו שגדלו, ורובם כבר עזבו את הקן, ועד לשיחה שניהל אמש עם אשתו שלפתע 'הציעה לחפש לאמץ ילד 'מיוחד' ולגדלו באהבה ובהתנדבות'...
לא ארכו הימים, הניירת והמסמכים סודרו על פי החוק הקבוע בנושא זה, הבית החדש לתינוק היקר הוכן וצויד מכיסם ולבם הזהב, והאם היולדת שבה לביתה ולמשפחתה, מתוך רוגע ושלווה, בידיעה כי האוצר המיוחד לו הם זכו, מקבל את הטיפול המסור ביותר".
ב. מלך שהשלום שלו
ליל פורים. מחוגי השעון עברו מכבר את זמן חצות הלילה, ובביתו של מנהל הקהילה היהודית הרב מרדכי ויסברג, עמד הזמן מלכת. אני נלחם עם עצמי לעזוב הכל וללכת הביתה, כדי לנוח מספר שעות, לקראת היום העמוס של חג הפורים שלמחרת, אך האווירה המיוחדת ממגנטת אותי.
בין המשתתפים מסביב לשולחן, כעשרה תלמידים מה'ישיבה קטנה' שהגיעו לכאן לאחר שסובבו במספר בתי חב"ד או ביקורי בית, לקריאות מגילה והבאת שמחה ליהודים. התלמידים לא מראים כל סימני עייפות, גם לאחר יום הצום והנסיעות הארוכות ממקום למקום.
אומנם פורים הלילה, אבל האווירה החסידית הרצינית של הבחורים הצעירים, כובשת כל לב המשתתפים הרבים.
הת' עזרה רובין, הוא אחד מהבחורים כאן. אביו הרב נחשון רובין נמלט עם משפחתו לפני כשבוע וחצי מהעיר ז'יטומיר לארץ הקודש; והבן יודע כי ייתכן ולא יהיה לו בשביל מה לחזור לביתו בז'יטומיר, בו נולד וגדל עד שנסע ללימודים בישיבה במוסקבה. אני מביט בו מקרוב, תוך כדי שהוא מנגן ניגון חסידי עתיק בעיניים עצומות. ואני חש כי הוא שרוי במקום אחר, ראשו ולבו לא עסוקים במלחמות של אומות המתגרות זו בזו, הוא יודע ש'בלילה ההוא נדדה שנת המלך', ומלכו של עולם יביא במהרה שלום בעולמו.
ג. משלוח של הערכה
תמונות רבות מציפות את זכרוני מחג הפורים בילדותי בירושלים, ובמיוחד הזכרון של הליכה עם אמי היקרה שתחי' לביתו של המלמד בחיידר, בכדי להביא לו 'משלוח מנות', שכל כולה הייתה ניצול הזדמנות של הבעת הערכה והוקרה. כשפתח המלמד את נייר הצלופן היפה, היה מוצא בין אריזות הממתקים את המעטפה, בה הכניס אבי היקר שי' סכום כסף נכבד, עם מכתב מסוגנן של מילות תודה מהורים מעריכים על השקעה בחינוך בנם.
דוגמה חיה זו, עומדת ב"ה מול עיניי בכל שנה ושנה, ומראש אני מכין את המצרכים, כותב את המכתבים, מכניס את המזומנים, ויוצא להביע את התודה שלי ושל רעייתי, על חינוך מסור של מחנכים נפלאים, שזכו בהם מוסדות החינוך כאן במוסקבה, וחובת ההערכה, עלינו ההורים - על עבודתם הקשה והמסורה היא גדולה ועצומה, וכשיש הזדמנות - חייבים לנצלה היטב.
תמונת השבוע שלי: אחריות
מזה שנים רבות, נערכים כאן בבית הכנסת המרכזי 'מארינה רושצ'ה' מנייני 'קריאת מגילת אסתר בכל שעה עגולה' במהלך ליל ויום הפורים. בתפקידי כגבאי, התחלתי בס"ד ביוזמה זו, לאחר שראיתי את הקושי של אמהות וילדיהם להגיע לקריאה המרכזית, ועם השנים הצורך בקריאות אלו, הוכיח את עצמו שוב ושוב.
מתנדבים מסורים מתוך בני הקהילה משובצים מראש בטבלת השעות, ובכל תחילת שעה מגיעים משתתפים רבים לשמוע את המגילה ולקיים את המצווה.
אתמול, שעה קלה לפני השקיעה, כאשר הקריאה האחרונה כבר הולכת להסתיים, והנה הגיעו עוד אנשים שלא שמעו את הקריאה. בחור יקר מהישיבה גדולה, שנקלע למקום לאחר יום עמוס פעילות, לוקח אחריות, אוסף את האנשים, מסביר להם במהירות על הברכות והקריאה ופותח בקריאה מהירה ומקצועית בפעם המי-יודע-כמה ביום זה. התרגשתי, שלפתי את המצלמה ותיעדתי.
גוט שבת!
שייע
תגובות
הוסף רשומת תגובה